{ "title": "Meme Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/meme-sarkmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:28:58", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Meme sarkması, insanda göğüs kafesinin ön üst kısmında, göğüs kafesinin üzerinde yer alan meme dokusu; kadın ve erkeklerde farklı yapıya sahiptir. Kadınlarda, yağ ve lobilerden meydana gelen dokuyu deri bir kese sarar ve en önemli işlevi bebeğin beslenmesidir. Erkeklerde ise işlevsiz olan meme daha çok kas içeriğini taşır. Meme yapısı bakımından, vücut silüetinin dışa doğru gelişmiş bir organ olmasından ötürü çok güçlü askı sistemine sahip değildir. Bayanlarda, vücudun dengesi açısından önemli olan her iki memenin aynı zamanda kadınlar için boyutu da oldukça mühimdir. Çoğunlukla, büyük memeye sahip olanlar küçük memeye, küçük memeye sahip olanlar ise büyük memeye özenirler. Fakat ortak sıkıntıları şu ki; memelerin sarkması olayı.

Meme sarkması hangi durumlarda oluşur?

Genetik faktörlere bağlı olarak da gelişen meme sarkması, en hızlı olarak hamilelik döneminde oluşur. Gebelik sebebi ile büyüyen meme başı aşağı doğru yer değişikliği yapar. Süt vermeye başlandığında şişen göğüsler, sona eren emzirme dönemi sonrası içi boşalır ve küçülür. Bu dönemden sonra meme kendini ne kadar toplarsa toplasın rahatsızlık verecek biçimde sarkma görülebilmesi olasıdır. Toplumsal bir problem olan meme sarkması, aslında doğal bir durumdur. Aşırı kilo veya hızlı kilo verme, genetik faktörler, yaşlılık ve yer çekimi meme sarkmasına yol açan etkenler arasındadır. Meme dış bir organ olması sebebi ile dış faktörlerden korunamaması durumunda, zaman içerisinde değişikliğe uğrayabilir. Örneğin; memeleri destekleyen bağların gevşemesi ve emzirme nedeni ile meme kaslarının uzun süre kasılıp gevşemesi gibi. Menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesindeki azalma da yine meme sarkmasını etkileyen nedenler arasında yer almaktadır. Memelerin en çok sarktığı dönemler, emzirme ve menopoz dönemleri olduğu bilinen bir gerçektir. Meme dokusunun hacminin azalmasından dolayı oluşan meme sarkması, bazen de yanlış sütyen kullanmaktan ötürü oluşabilir. Memeyi yeteri kadar desteklemeyen ve gevşek sütyen kulanıyorsanız memede sarkma sorunu yaşayabilirsiniz. Özellikle, büyük memeye sahip olanlar ve sporcu sütyeni kullanmadan spor yapan bayanlar, bu durum için olası guruptadır. Yaşlandıkça incelen deri ve vücutta azalan elastik-kollojen proteinler meme dokusunda zayıflamaya neden olur ve sarkma meydana getirir.

Meme sarkması nasıl önlenir?

Öncelikle evde yapabileceğiniz egzersizlerle meme sarkmasının önüne geçebilirsiniz. Özellikle, göğüs kaslarını harekete geçiren şınav çekme ve mekik çekme yöntemleri başta gelmektedir. Vücudun birçok bölgesi gibi göğüslerin de masaja ihtiyacı olduğunu bilmek gerekir. Sağlıklı ve uygun krem ve yağlarla yapacağınız günlük göğüs masajları ile meme sarkıklığından kurtulmak mümkündür. Tabi bunu yaparken istekli ve sabırlı olmanız önemlidir. Hiç usanmadan her gün yapacağınız masaj hareketlerinin, bir süre sonra ne kadar yararlı olduğunu göreceksiniz. Bunun için besleyici özelliği bulunan zeytinyağı ya da çörek otu yağı kullanabilirsiniz. Duş sonrası göğüslerinize uygulayacağınız soğuk su şoku, kan dolaşımını hızlandırmak ve uyandırmak için etkili bir yöntemdir. Yalnız bu uygulamayı 4-5 defa yapın ve öncesinde sıcak su ile yıkayın. Göğüslerinizin canlanıp dikleşmesine yardımcı olacaktır. Her zaman dik oturup dik yürümeye özen gösterip duruşunuzu değiştirmelisiniz. Çünkü; düşük omuzlar göğüslerde sarkmaya yol açabilir. Eğer meme sarkıklığınızın ileri derecede olduğunu düşünüyorsanız en son yöntem olarak, meme dikleştirme operasyonları ile de istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
" } ] }