{ "title": "Makat Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/makat-sarkmasi(1).jpg", "date": "18.01.2024 22:40:20", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Makat Sarkması, Kalın bağırsağın en son kısmına anüs, rektum veya makat adı verilir. Bu kısmın farklı sebeplerden dolayı dışarı doğru çıkmasına ise makat sarkması denir. Diğer bir anlamı ise makatta sarkma durumu kalın bağırsağın 15 santimetrelik son bölümünün kendi içinden dışa dönmesidir. Tıp alanında 'rektal prolapsus' olarak adlandırılan bu durum erkeklerden daha çok özellikle bayanları tehdit etmektedir. Makat sarkmasının ıkınmayla oluşan dışarı çıkıp içeri girebilen ve devamlı dışarıda kalan çeşitleri vardır. Makatta sarkmada kalın bağırsağın daha iç bölümleri dışarı çıkmakta iken basur da makata daha çok yakın kısım dışarı çıkar.

Makat Sarkması Neden Olur?
Makat Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahatsızlıkta görülen ilk belirtiler şu şekilde meydana gelmektedir. Dışkılama alışkanlığında oluşan bozukluk makat kasları zayıfladığından dolayı makat veya anüsten sümüksü ya da dışkı gibi maddelerin gelmesi. İleri durumlarda ise kalın bağırsağın son bölümü kendi üstünden dışarı çıkar. Süreklilik gösteren makta sarkmasının sonunda yara, kanama ve akıntılara oldukça sık rastlanmaktadır. Bunların yanı sıra dışkılama kasları zayıflayarak dışkı çıkarma kontrol edilemez duruma gelmektedir.

Makat Sarkmasında Tedavide İzlenilen Yol Nedir?

Makat sarkmasında genel olarak izlenilen yol cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale laparoskopi ile makat ya da karın içinden yapılmakta ve büyük bir oranda başarı sağlanır. Operasyon sonrasında dışkı tutma kasının eski gücüne kavuşması yaklaşık bir yıl zaman almaktadır. Ameliyat sonrasında devamlı kabız olmamaya ve ıkınmadan kaçınmak rahatsızlığın iyileşme sürecinde önemli bir yer tutar.

Makat Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Muir Tekniği: Makatın ön kısmı yerinden çıkartılarak dikiş yapılır.

STARR Girişimi: Özel bir alet kullanarak makattan sarkan kısmın kesilmesiyle dikilmesi işlemidir. BU uygulamada başarı oranı yaklaşık yüzde doksan civarındadır. Uygulanan bu yöntemin bilindik bir zararı yoktur.

Transsakral Rektopeksi: Uygulanan bu yöntemde sarkmış olan kısım iç mekanizmalardan birine dikilerek içeriye alınmaktadır. Bu yöntem ile sarkmanın tekrarlama oranı yüzde sıfır üç civarında ve ölüm olasılığı ise oldukça azdır.

Perineal Yaklaşım: Bağırsak ile ilgili olan kısım kesilerek daha sonra uç uca dikilmesi ile yapılan bir yöntemdir. Bu girişime Altemeler girişim adı verilmektedir. Bu uygulama ile komplikasyon oranı yüzde 0-5 ve tekrarlama oranı ise yüzde 0-16 civarındadır.

Levator Kas Onarımı: Uygulanan bu yöntem ile yıpranan kas onarılarak makat arkadan dikilerek sabitlenmektedir.

Thiersch Ameliyatı: Makat çevresinde dairesel olarak cilt altına dikiş ile gümüş tel konulması işlemidir. Makat çevresine yama konarak da yapılmaktadır. Uygulanan bu yöntem ile sarkma oranı yüzde 30-45 civarındadır.

Mikulicz Ameliyatı: bu yöntem ile makattan dışarı sarkan kısım kesilerek dikilir ve bunun yanı sırada zayıflayan makat kasları güçlendirilir. Uygulanan bu yöntemle yenileme oranı yüzde 0-16 ve mortalite (Ölüm) ihtimali ise yüzde 0-16 civarındadır.

Abdominal (Karından) Yaklaşım: Karnın içinden girilerek yapılan operasyon oldukça başarılıdır. Yamalar kullanılarak bu operasyon tamamlanmaktadır. Uygulanan bu yöntem sayesinde komplikasyon oranı yüzde 0-9 oranında ve yüzde 0-13 ölüm mortalite oranı ise yüzde 0-3 civarındadır.

Delorme Ameliyatı: bu yöntemde makasın iç yumuşak dokusu kesilerek dikilmesi ve bu sayede tedavi yapılmaktadır. Uygulanan bu işlemle makatta sarkma oranı yüzde 4-38 ve ölüm oranı ise yüzde 0-16 civarındadır.
" } ] }