{ "title": "İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/idrar-kesesi-sarkmasi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 01:26:23", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı, İdrar kesesi; İçerisinde idrarın biriktiği bir depodur. İdrar kesesinde çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar, ruhsal sorunlar ve yaralanmalar sebebiyle oluşan rahatsızlıklar kolay bir biçimde tedavi edilebilmektedir. Vücutta bulunduğu yer, karnın alt bölümüdür. Sindirim kanalının anüse açılan son bölgesi (Göden bağırsağı) ve kasık kemiği (Pubis) arasında yer almaktadır. İçi boş olan organ, kaslardan oluşmakta ve duvarı kalın bir yapıya sahiptir. Şekil olarak görünümü ters durmuş piramide benzemektedir. Organın piramit tabanının üstünde ince bağırsaklar yer almaktadır. Kadınlarda ise bu bölümde rahim bulunmaktadır. İdrar kesesi sarkması genelde kadınlarda daha sık görülmektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan istatistiki çalışmalarda, son yıllardan günümüze dek mesane ve idrar kesesi sarkması ve buna bağlı idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin sayılarında büyük oranda bir artış görüldüğünü belirtmektedirler. Mesane ya da Sidiği, sidik kesesinden dışarı taşıyan kanalın vajinanın içerisine veya dışarıya doğru sarkmasına idrar kesesi sarkması ismi verilir. Tıp edebiyatında ise bu duruma sistosel denmektedir. Genellikle kadınlarda rastlanan bir problem olup, üreme bölgelerindeki sarkma cinsel organların bu vücut parçalarını karnın içinde sabitleyen bağlarının görevini yapamaması nedeniyle alta yani vajinaya doğru yer değiştirme durumu olarak görülür. Vagina ön duvarının, idrar kesesine verdiği dayama desteğini kaybetmesi sonucu gelişir. Mesane sarkması ise vagina ön duvarına yakın olan idrar kesesinin rahim içine doğru bombe yapmasına verilen isimdir. Bu durumda özellikle ağır malzemeler taşıma, öksürme, hapşırma gibi karın içine doğru basınç oluşturan durumlarda kadının vagina içerisinde şişen idrar kesesini eliyle fark edebilmesine neden olmaktadır.

İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı; hafif durumlarda cerrahi müdahale çoğu zaman gerekli görülmemesine rağmen, ilerleyen durumlarda ise ameliyatın düşünülmesi ya da tercih edilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu tür ameliyatlar yarım saat kadar sürmekte ve sorunun çözülmesinde de %95 oranında etkili bir başarı elde edilmektedir. Ayrıca Operasyon vagina içerisinden yapıldığı için herhangi bir kesi belirtisi olmadan cerrahi müdahale ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Doğurganlık uzuvları tamam olan bir kadında genital organ sarkmasında uygulanan tedavi yöntemi genel olarak rahmin vajinadan çıkartılmakta ve ön, arka vagina duvarlarında olan fazlalıkların çıkarılmasıyla vagina daraltılması işlemi yapılmakta.

Fakat bu tür ameliyatlar çoğu bayanı korkutmasından dolayı hastalar bu şekilde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Menopoza girmemiş ve halen doğum yapmayı düşünen ya da ailesini tamamlamış olan bir bayan rahim alınmasını kabul etmedikçe rahim alınmadan da sadece ön ve arka vagina duvarındaki fazla dokular ameliyat ile alınarak genişlemenin tedavisi yani vajinanın daraltılması gibi işlem yapılmakta ve rahim dokusunun çıkarıldığı yere dikiş atılmaktadır. En fazla İki hafta gibi bir süre dışarı doğru çok az olarak bir akıntı oluşabilmekte. Devamında hasta tamamen iyileşip idrar kaçırmamakta ve sarkmalar yaşanmamaktadır. İdrar kesesi sarkmasının tedavisi, bireyin yaşına, genel sağlık durumuna, hastalığın evresine ve hamilelik isteyip istemediğine göre değişmektedir. İleri bir zamanda hamile kalmak istemeyen bir bayanda idrar kesesi sarkması halinde uygulanan tedavi biçimi çoğunlukla hastanın dokusu kullanılmakta, idrar kesesinin yukarı kaldırılması şeklinde yapılmaktadır. Bu operasyon da başarı oranı ise yarı yarıya olmaktadır. Hele idrar kesesi sarkmasıyla beraber idrar kaçırma problemi de varsa, bu problemin tedavi edilmesi için daha farklı operasyonlar uygulamaları vardır. Kısaca hastalara ameliyat uygulanabilir. Bu ameliyatlar 25-30 dakikada sürmekte ve %90'ın üzerinde başarılı olunmaktadır.
" } ] }