{ "title": "Hamilelikte Rahim Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/hamilelikte-rahim-sarkmasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:07:10", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Hamilelikte rahim sarkması, Çok hamilelik yaşamış olan kadınlarda görülebilen rahim sarkması, düşük riskini artıran faktörlerden biridir. Daha çok iki ve üzeri hamilelik geçirmiş olan kadınlarda görülebilen rahim sarkması, genital organları yerinde tutan ve sabitleyen bağların gevşemesi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Vajinaya doğru ilerleyerek uzayan rahim beraberinde idrar torbası ile aşağı doğru sarkmaktadır. Hamilelikte rahim sarkmasının ilerleme seviyesine göre değişiklik gösteriyor olsa da genelde gülerken, öksürürken ve eşiyle beraberliğinde idrar kaçırma sıkıntısı yaşanabilmektedir. Hamilelikte rahim sarkması problemiyle karşı karşıya kalan anne adayının daha dikkatli olması gerekmektedir. Böylesi bir problemde tıbbı müdahalenin yapılabilmesi pek mümkün olamayacaktır. Halen devam eden gebelikte düşük riski oluşabileceği gibi bebeğin sağlığı açısından ciddi endişelere yol açabilmektedir. Hamilelik dönemi öncesinde rahim sarkması problemi var ise tedavi olunmadan amile kalınmamalıdır. Tedavi süreci sonunda doktorun uygun gördüğü bir zamanda hamile kalınması daha doğru olacaktır. Hamilelikte rahim sarkması problemi çok doğum yapmış veya zor doğum yapmış kadınlarda görüldüğü gibi hiç doğum yapmış kadınlarda da görülebilir. Kasık bölgesindeki basınç veya idrar tutamama, idrar kaçırma gibi bir durum yaşamanız halinde rahim sarkması şüphesiyle doktorunuza başvurun ve tetkiklerinizi yaptırın.

Hamilelikte rahim sarkması tanısı, Hamilelik sırasında yaşanan bu belirtileri fark edip doktora gitmesi gerekir. Jinekolojik muayenede bu rahatsızlık ortaya çıkacaktır. Muhtemelen hamilelikten önce oluşan ve fark edilemeyen rahimdeki bu sarkma sıkıntılara sebep olabilir. Kadınların bilinçli ve düzenli olarak hamile olsun olmasın jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

Hamilelikte rahim sarkması tedavi yöntemi, Devam eden hamilelik durumlarında risk olduğu için, mudahale edilemez. Kişinin dikkatli olması, zorlayıcı şeylerden uzak durması, yorulmaması gibi önlemler alınabilir. Yapılacak olan bu tedavi şeklinin belirlenmesinde kişinin genç olması ve çocuk sahibi olmak isteyip istememesi büyük önem taşır. Eğer çocuk sahibi olmak isterse, ön ve arka rahim duvarındaki fazla sarkmış dokular alınarak tedavisi gerçekleştirilebilir. Operasyon sonrasındaki yaşanacak hamilelik veya doğumlarda hastalık tekrarlayabilir. Kişinin yaşı ilerlemişse ve artık çocuk dünyaya getirme düşüncesi yok ise en etkili tedavi şekli operasyonla rahmin tamamen alınması olacaktır.
" } ] }