{ "title": "Göz Kapağı Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/goz-kapagi-sarkmasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:27:13", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Göz kapağı sarkması, bilindiği üzere yüz kısmında en çok dikkat çeken bölüm gözler olup aynı zamanda da birçok sorun da gözler ve çevresinde meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığın başında da göz kapağı sarkmaları gelmektedir. Göz kapağı ve çevresinde meydana gelen düşüklükler ve sarkmalar estetik bir operasyon sonucunda oluştuğu düşünülse de bu durum aslında bazı zamanlarda beyinde ve sinirlerde oluşan bir problemden kaynaklanmaktadır. Bu durumun daha net anlaşılması için Uzman bir doktorun tanısını koyması gerekir.

Göz kapağı sarkması belirtileri nelerdir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi beyinde ve sinir yapılarında meydana gelen bir sorundan ötürü göz kapağı sarkmalarının meydana gelme ihtimali söz konusudur. Bu sorunun oluşması ile gözün kapak kısmının sarkması ile tamamen kapanması durumu söz konusudur. Göz kapağı sarkmalarının en temel belirtisi bu olayın yaşanmasıdır.

Göz kapağı sarkması neden olur?

Göz kapağının sarkması olayı gözün tamamen kapanmasına neden olmaktadır. Göz kapağının normal zamanlarda olması gerekenden daha da düşük düzeyde olması haline tıp literatüründe pitoz adı verilmektedir. Bu rahatsızlığın görüldüğü hastalarda çoğu zaman rahatsızlığın bir hastalık olarak tanınmamasından kaynaklı kendilerince alınan önlemler bulunmaktadır. Bunlardan birisi kaşların kaldırılması sayesinde göz kapağı sarkmasının önlendiği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra baş kısımlarını geriye doğru atarak göz kapağı sarkmalarının dengelemeye çalışırlar. Bu yöntemler sayesinde göz kapağı sarkmalarından kurtulduğunu düşünen hastalar ilerleyen süreçlerde geri dönüşü olmayan rahatsızlıkları beraberinde geçireceklerinin farkında değillerdir.

Göz kapağı sarkması sonucu oluşan hastalıklar

Göz kapağında meydana gelen sarkmalar ödem oluşumu, tümöral durumların yaşanması, kontakt olarak kullanılan lens gibi birçok konu göz hastalıklarını beraberinde getirir. Göz kapağında yaşa bağlı olarak meydana gelen gevşemelerin yaşanması ya da göz kapağında travmatik durumların yaşanması gibi olaylarda birçok nörolojik sebeplerle karışması mümkündür.

Tansiyon ve diyabet rahatsızlıkları

Yukarıda az önce bahsetmiş olduğumuz gibi göz kapağında oluşan düşüklükler ve sarkmalar nörolojik sebeplere bağlı olarak da meydana gelmektedir. Özellikle bu nörolojik temelli rahatsızlıklar göz kapağının kaldırılması ile görevli olan sinirlerin uyarılmasına neden olur. Hipertansiyon rahatsızlığı ile diyabetin yaşanması ile de göz kapağı hasarlanması söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra beyin içinde oluşan seyir esnasında meydana gelen baskılar, kas ile sinir kavşağında birtakım patolojik kökenli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra göz kapaklarında da kasların çalışmasını olumsuz etkileyen durumlar söz konusu olmaktadır. Aynı şekilde beyin omurilik çevresinde ve beyin sapında patolojilerin oluşması ile akciğer tümörlerinin yaşanması da göz kapağı sarkmalarına giden özel bir olumsuz sonuca neden olmaktadır.

Göz kapağı sarkması tedavisi nasıl yapılır?

Göz kapağı sarkmalarının yaşanması halinde vakit kaybetmeden bir an önce Uzman bir doktora başvurmak gerekir. Göz kapağı sarkması sonucu doktora başvuran bir hasta için yaşanan sorunun detaylı bir sorgulanması ile nörolojik tespitinin yapılması sayesinde problemin nedeni kısmen de olsa anlaşılması mümkündür.

Göz kapağı düşüklüğünün yaşanması ne zaman fark edildiği tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Özellikle de erken tanın konulması problemin çözümü konusunda oldukça faydalı olacaktır. İlerleyen zamanlarda meydana gelebilecek sorunların önlemsi için gereklidir.

Bunun yanı sıra göz kapağının sarkmalarını tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı yaşandığını bilmek, gün içerisinde bu durumun değişiklik göstermesi durumunu tespit etmek de oldukça önemlidir. Bunun ile hipertansiyon ve diyabetin sorgulanması ve ek olarak başka herhangi bir hastalık ya da şikâyetin olmadığını da bilmek tedavi açısından oldukça önemlidir.

Sorunun çözümü için her hastalığın meydana geldiği bireylerde nörolojik görüntüleme yöntemini kullanmaya gerek yoktur. Bunun yanı sıra göz bebeklerinde asimetrik sorunu olan hastalarda ya da göz hareketlerinde kısıtlıklar meydana gelen bireylerde tedavi sürecinde daha dikkatli olmak gerekir. Kalıcı halde bulunan göz kapağı sarkması kapak kaldırma cerrahi operasyonu yapılması mümkündür. Kapak sarkmalarının kalıcılığına göre klinik tedavi yöntemlerinin uygulanmasında değişiklikler meydana gelebilir.
" } ] }