{ "title": "Gebelikte Rahim Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/gebelikte-rahim-sarkmasi.jpg", "date": "21.01.2024 18:07:18", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Gebelikte rahim sarkması, Rahmin dışa doğru çıkışı esnasında önde bulunan idrar torbasının, arkada bulunan kalın bağırsağın son kısmını da sürüklemesi ile hepsi birlikte dışarı çıkabilir. Rahim sarkmasının en önemli sebebi gebelik ve gebeliğe bağlı travmalar sonucu oluşmasıdır. Bazı kadınlarda bu durum gebe kalmadan da olabilir. Sebebi de genetik yapısına bağlı bağ dokusu zayıflığıdır. Bakire bir kızda bile rahim sarkması olabilir.

Gebelikte rahim sarkması, diğer nedenleri ise ağır sporlar ile ilgilenmektir. Örneğin halter gibi spor dallarında görevli kadınlarda görülebilir.

Gebelikte rahim sarkması neden olur?
Gebelikte rahim sarması belirtileri; özellikle kasık bölgesinde yaşanan basınç hissi ile, vajinadan bir parçanın sarkması ve ele gelmesi, sırt ağrısı, bel ağrısı, küçük idrara sık çıkma, yanma, idrar yaptıktan sonra genital bölgenin silinmesi esnasında dışarı çıkan parçanın ya da organın acıması, idrara her çıkışta rahim ağzında yanma ve sızlama, sürekli olarak idrarın varmış gibi hissetmek, rahim sarkmalarının belirtileridir. Her ne kadar rahim sarkması hayati bir önem taşımasa da her kadın için önemli bir rahatsızlıktır. Bunların dışında ayrıca cinsel ilişkide acı çekme, cinsel isteksizlik, dışarı sarkan rahmin çamaşıra sürtünmesi ile kanama, cinsellikten soğuma ve hissetmeme gibi belirtileri de olur. Bu durum kadının normal yaşantısını sürdürmesinde büyük sorunlar yaşatır.

Gebelikte rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle belirtiler fark edilmeye başlandığında direk doktorunuza gitmelisiniz. Jinekolog doktorun rahim sarkması tanısı ve teşhisi koyması ile bu hastalıkla ilgili tedavi sürecine gidilebilir. Rahim sarmasının tedavi süreci zaman içerisinde rahmi tutan pelvin kemiklerinin bağ dokuları ile arasının zayıflaması sonucu oluştuğundan rahim sarkmalarının tedavisi cerrahi müdahale ile olur. Rahim sarkması genelde elli yaş ve üzerinde görülen bir durumdur ama gebelik döneminde de karşımıza çıkabilen bir durumdur. İleri yaşlarda meydana gelen Rahim sarkmaları başka hastalıkların tetiklemesinden kaynaklandığı için cerrahi müdahale yapılamaz. Gebelikte yaşanan rahim sarkması, kadınların hamilelikten önceki yaşantılarının tetiklemesi sonucu da olabilir. Gebelik döneminde bebeğin rahime baslı yani ağırlık yapmasından da olabilir. Gebelikteki rahim sarmasında hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve daha sonra çocuk yapmak isteyip istemeyeceğine bakılmalıdır. Bu durumların değerlendirilmesi ile hasta tedavi edilmelidir. Eğer ki hasta ileride çocuk yapmak istiyor ise cerrahi müdahale ile rahim alınmadan, ön ve arka duvarındaki fazla doku alınarak tedavi yoluna gidilmelidir. Ancak bilinmelidir ki cerrahi müdahale sonrası yaşanacak ikinci bir hamilelikte işlemin nüks etmesi her zaman olasılık içerisindedir.

Gebelikte rahim sarması vakıaları çok riskli olduğundan doktorun çok fazla bir müdahale şansı yoktur. Bu risk derecesine göre gebelik döneminde cinsel ilişkiye girilmemesi çok önemlidir. Hastalığın ilk aşamalarında kişinin kendi kendine uygulayacağı yöntemler vardır. Bu yöntem, Kegel egzersizleridir. Fakat bu rahim sarkması ikinci veya üçüncü çocukta oldu ise hasta kararını vererek Rahim aldırma işlemini yaptırabilir. Tamamen hastanın tercihine kalmış bir durumdur. Mecburu alınması gerekinceye kadar alınmasına lüzum yoktur.
" } ] }