{ "title": "Beyincik Sarkması", "image": "https://www.sarkma.gen.tr/images/beyincik-sarkmasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:19:55", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Beyincik Sarkması: Beyincikte bulunan ve ismi toksil olan bölümlerin omurga kanalı yönünde yer değiştirmesine beyincik sarkması ya da bilimsel adı ile Arnold- Chiary malformasyonu (ACM) denilmektedir. Beyincik omurilik kanalına sarktığı zaman beyincik ve üst omurilik yani beyin sapı kanal içinde sıkışmaya uğramaktadır. Bunun bir sonucu olarak da beyincik ile omurilik sarkmasının belirtileri be bunların tam ortasından geçmekte olan tıkanmanın belirtileri daha da gelişmektedir. Bunların içinde en fazla önem taşıyanı ise kanalın tıkanmış olmasıdır. Beyinle omuriliğin arasında devamlı dolaşım halindeki beyin omurilik sıvısı (BOS) tıkanıklık üzerinde birikmektedir ve bunun sonucunda hidrosefali meydana gelmektedir. Bu tıkanıklığın aşılması amacı ile beyinden güçlü bir basınç gelmekte ve bunun sonucunda da omurilik kanalı genişlemektedir. Buna da siringomyeli adı verilmektedir. Bunun yanı sıra, bu ikisi farklı rahatsızlıklarda veya tek başına da görülebilmektedir.

Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Beyinde sıvı birikmesi durumuna hidrosefali ismi verilmektedir ve bu durumun sonucunda hastada şiddetli oranda baş ağrısı meydana gelmektedir. Bu hastalığın tanısının koyulabilmesi için tomografi gerekmektedir. Omurilik yani spiral kordun içerisinde sıvı toplanmasına ise siringomyeli adı verilmektedir. Bu hastalığın tedavi edilmemesi halinde daha da ilerleyerek omurilik üzerinde yıkıcı olabilecek hasara yol açabilmektedir. Bu hastalığın belirtisi olarak hastanın kollarında his ile güç kaybı olabilmektedir. Bu hastalıkta genel olarak hastanın sinir bölgelerinde ağrı görülebilmekte ve ısı duyusunda kayıp yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra, hastanın uzuvlarında farkında olmadığı yanıklar meydana gelebilmektedir.

Beyin sarkması rahatsızlığında beyin sapı ile beyinciğin sıkışmasından kaynaklı olarak hastanın yürümesinde bozukluklar, gözlerinde istem dışı hareketler (Nistagmus), öncelikle sıvı gıdalar olmak üzere bazı gıdaları yutarken güçlük çekme ve nazoze konuşma ismi verilen genizden konuşma gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Beyin sarkması hastalığının birçok hastada beyinciğin, baş çukuru bölgesinden omurilik kanalına doğru az bir sarkması mevcut olmak ile belirgin halde bir sıkışma söz konusu olmamaktadır. Böyle bir olguda yukarıda yazılan belirtilerinde henüz oluşmamış olmasından kaynaklı olarak bu hastalar için cerrahi tedavi gerekmemesinin yanı sıra bu hastalar takipte kalabilmektedir.

Beyincik Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat yöntemi sadece hastanın muayenesi sürecinde ya da hastalığının araştırılmasında hastada sıkışıklık belirtisi görülmesi halinde uygulanmaktadır. Ameliyat yönteminde ana prensip sıkışmış olan bölgenin rahatlamasını sağlamaktır. Ameliyat esnasında hastayı rahatlatabilmek amacı ile ense kökü ile boyun omurunun üzerinde bulunan iki arka kemiği alınmakta ve beyinle omuriliği sarmalayan zar şeklindeki yama ile genişletilmektedir. Buna dekompresyon ismi verilmektedir. Bu yöntemin uygulanmasına rağmen hastalığın devam etmesi halinde hastaya beyin omurilik sıvısını vücudun boşluk kısımlarına göndermeye yarayan bir sistem yerleştirilmektedir ve buna şant ismi verilmektedir.

Beyincik sarkması hastalığının belirtileri kendini gösterir biçimdedir ve bu sebeple de çoğunlukla erken teşhis edilmektedir. Erken teşhis sonucunda hastaların fonksiyonlarında bir kayıp olmadan günlük yaşamlarına dönmeleri mümkündür.
" } ] }